Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: cekina
Категория: Спорт
Прочетен: 212246
Постинги: 129
Коментари: 174
Гласове: 207
Постинг
06.08.2007 22:49 - PFC Slavia Sofia-rodeni 1993 otivat na lager
Автор: cekina Категория: Спорт   
Прочетен: 1386 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.08.2007 10:57


Баня (Banya)

 

Курортът Баня, известен повече като Карловски минерални бани, е разположен на 290 м. надморска височина в средата на Стрямската долина, оградена в полукръг от Същинска Средна гора. Градът има около 3900 постоянни жители и отстои на 12 км южно от Карлово, на 14 км североизточно от Хисаря и на 47 км северно от Пловдив.

Мястото е богато на минерални извори и животът тук е възникнал още през новокаменната епоха. В района са открити множество надгробни тракийски могили, свидетелствуващи, че тук са съществували няколко тракийски селища.

По- късно през Възраждането в селището се развиват производството на розово, лавандулово и ментово масло, както и винопроизводството. След Освобождението в града пристигат двамата предприемачи братята Багарови, които построяват 3 фабрики за дестилация на розово масло и вили за почиващи край лековитите минерални извори. През 1927 г. във вилата на фабриканта И. Багаров отсяда за лечение на ревматизма си Цар Борис III. Останал много доволен от своето лечение, той решава да построи тук царска вила. Тя е разположена сред двор с богата растителност и е завършена през 1929 г.

Днес град Баня е курорт с множество бликащи минерални извори с доказани лечебни свойства. Курортът се препоръчва за лечение на ревматизъм, периферната нервна система, бъбречни заболявания, гастрит, колит, язви и много други. Има изградени плажове, басейни, спортни комплекси, рехабилитационни центрове и балнеологични хотели.

В северния край на градчето се намира винарската изба "Розова долина", произвеждаща известния Карловски мискет.


 Хотели в Баня:
image
image
Хотел Сидни
Хотел Сидни се намира срещу минералния плувен басейн и е близо до минералните бани, фитне... »
image
Хотел Стряма
Балнеохотел Стряма се намира в южния край на балнеологичния курорт Баня. Само на 1 км от... »


Тагове:   Sofia,   lager,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене